Este permis pentru o femeie sa isi dea jos hijabul in fata celor care ii sunt mahram. 

Mahramul unei femei este o persoana cu care nu ii este permis sa se casatoreasca niciodata datorita:
 
1. relatiei de sange (precum tatal, bunicul, stra-bunicul, etc, si fiul, nepotul, stra-nepotul, etc, unchii sai paterni si materni, fratele ei, fiul fratelui sau si fiul surorii sale),
2. sau din cauza de radaa’ah sau alaptat (ca de exemplu fratele sau sotul unei femei care a alaptat-o)
3. sau pentru ca sunt inruditi prin casatorie (mama sotului, tatal sotului, bunicul sotului si fiul sau nepotul sotului) 

Mahrami prin legaturi de sange
Acestia sunt mentionati in Surat al Nur, unde Allah spune:
Si spune dreptcredincioaselor sã-si plece privirile lor si sã-si pãzeascã pudoarea lor, sã nu-si arate gãtelile lor, afarã de ceea ce este pe dinafarã, si sã-si coboare vãlurile peste piepturile lor! Si sã nu-si arate frumusetea lor decât înaintea sotilor, sau a pãrintilor lor, sau a pãrintilor sotilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor sotilor lor, sau a fratilor lor, sau a fiilor fratilor lor, sau a fiilor surorilor lor, sau a muierilor lor, sau a acelora pe care le stãpânesc mâinile lor drepte, sau a slujitorilor dintre bãrbati, care nu mai au dorintã, sau a copiilor mici care nu stiu ce este goliciunea femeilor. Si sã nu loveascã cu picioarele lor, astfel încât sã se afle ce podoabe ascund ele! Si cãiti-vã cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fatã de Allah, pentru ca voi sã izbânditi!”
[Traducerea Sensurilor din Coran surat al-Noor 24:31]

Mufassirini au spus: mahramii barbati ai unei femei pe baza unei legaturi de sange, asa cum reiese din ayah de mai sus sunt:

1-stramosii femeii, indiferent cat de lunga este linia de ascendenta de la mama si tatal ei, precum stramosii tatalui si stramosii femeii. Cat despre stramosii sotului, acestia ii sunt mahrami prin casatorie, asa cum vom vedea mai jos

2-fii sai, acestia includ: copii copiilor sai, indiferent cat de lunga este linia de descendenta si indiferent daca sunt descendenti din barbati sau femei, precum fii fiilor si fii ficelor. Cat despre fii sotului, asa cum este mentionat in ayah, acestia sunt fii sotului de la alte sotii, si acestia ii sunt mahrami prin casatorie, nu prin legatura de sange, asa cum vom vedea mai jos

3- fratii sai, indiferent daca sunt frati atat de la mama si tata, cat si frati doar de la tata sau doar de la mama

4-copii fratilor sai, indiferent daca sunt descendenti de la barbati sau femei, precum fii fiicelor surorii sale

5-unchi paterni si unchi materni. Acestia ii sunt mahrami prin legatura de sange, chiar daca nu sunt mentionati in ayah, deoarece sunt precum parintii si sunt considerati de oameni ca avand acelasi statut ca si parintii, iar un unchi patern poate fi numit tata. Allah spune:

Sau ati fost voi martori când a venit moartea la Iacob, atunci când el i-a întrebat pe fiii lui: “Pe cine veti adora voi dupã moartea mea?” Si i-au rãspuns ei: “Voim sã-l adorãm pe Domnul tãu si pe Domnul pãrintilor tãi Avraam, Ismail si Isaac, pe Domnul cel Unic. Noi numai Lui îi vom fi supusi [musulmani]!”
[Traducerea Sensurilor din Coran surat al-Baqara 2:133]

Ismail a fost unchiul patern al fiilor lui Iacob
(Tafsir al-Raazi, 23/ 23/206; Tafsir al-Qurtubi, 12/232, 233; Tafsir al-Aaloosi, 18/143; Fath al-Bayaan fi Maqaasid al-Qur’aan de Siddiq Hasan Khaan, 6/352)

Mahrami prin radaa’ah (alaptat)
O femeie poate avea mahram prin radaa’ah. Se spune in Tafsir al-Aloosi:
„O femeie poate sa isi dea jos hijabul in fata unui mahram, mahram care poate fi atat prin radaa’ah sau prin legaturi de sange, asadar este permis pentru o femeie sa isi arate adorments celor care ii sunt tata sau fii prin radaa’ah. (Tafsir al-Aloosi. 18/143). Relatia unui mahram prin radaa’ah este precum relatia unui mahram prin legatura de sange-inseamna ca, casatoria este interzisa datorita legaturilor de mahram. 

Aceasta opinie a fost spusa de Imam al-Jassaas cand a comentat aceasta ayah. El a spus (Allah sa aibe mila asupra lui): „Atunci cand Allah a mentionat tatii si a mentionat ca, casatoria cu aceste femei va fi interzisa mereu, aceasta indica ca aceasi interzicere se aplica si in alte relatii de mahram, precum mama femeii si cei care sunt mahram prin radaa’ah etc. (Ahkaam al-Qur’aan by al-Jassaas, 3/317).

Acelasi lucru este facut haram prin radaa’ah precum prin legaturile de sange
Se mai spune si in Sunnah: „Acelasi lucru este facut haram prin radaa’ah precum prin legaturile de sange.” Aceasta inseamna ca oamenii care sunt mahrami pentru o femeie datorita legaturilor de sange, ii sunt mahrami si datorita radaa’ah.

A fost relatat in Sahih Muslim ca Aisha Umm Al-Muminin (Allah sa fie multumti de ea) a spus ca Aflah, fratele lui Abu Qu’ays a venit si a cerut permisiunea sa o vada. Era unchiul sau prin radaa’ah. Acest lucru s-a intamplat dupa ce hijabul a fost revelat, asadar ea a refuzat sa-i dea permisiunea. Atunci cand Mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) a venit, ea i-a spus ce a facut, iar el i-a spus sa-i dea permisiunea. (Sahih Bukhari bi Sharh al-‘Asqallaani, 9/150).

Acest hadit a fost relatat de Imam Muslim, care a spus: Urwah de la Aisha, care i-a spus ca unchiul sau prin radaa’ah, care se numea Aflah, a cerut permisiunea sa o vada, iar ea nu l-a lasat. Ea i-a spus mesagerului lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam), iar el i-a spus: „Nu iti pune hijabul in fata lui, pentru ca aceleasi relatii de mahram sunt create prin radaa’ah la fel ca prin legaturile de sange. (Sahih Muslim bi Sharh al-Nawawi, 10/22)

Mahramii unei femei prin radaa’ah sunt la fel ca si mahramii prin legaturile de sange

Conform Coranului si Sunnah, fuqahaa’ au spus ca mahramii unei femei prin radaa’ah sunt aceeasi ca si mahramii prin legatura de sange. Este permis pentru ea sa isi arate podoabele in fata mahramiilor prin radaa’ah asa cum ii este permis sa isi arate podoabele in fata mahramiilor prin legatura de sange. Este permis pentru mahramii ei prin radaa’ah sa vada din corpul ei orice ii este si unui mahram prin legatura de sange sa vada.

Mahrami prin casatorie
Mahramii unei femei prin casatorie sunt cei cu care ea nu se poate casatori (ii este interzis), precum sotia tatalui, sotia fiului sau mama sotiei. (Sharh al-Muntahaa, 3/7).

Mahramul prin casatorie al sotiei tatalui este fiul lui de la o alta sotie, pentru sotia fiului este tatal, iar pentru mama sotiei este sotul. Allah spune:
Si sã nu-si arate frumusetea lor decât înaintea sotilor, sau a pãrintilor lor, sau a pãrintilor sotilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor sotilor lor,...”
[Traducerea Sensurilor din Coran surat al-Noor 24:31]

Tatii sotului si fii sotului ii sunt mahrami unei femei prin casatorie. Allah i-a mentionat alaturi de tatii si fii femeii, si i-a pus in aceeasi categorie cu sensul ca femeia isi poate da jos hijabul in fata lor. (Al-Mughni, 6/555)

Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

Trimiteți un comentariu

 
Top