Fara nici o indoiala dragi frati si surori aceasta este luna binecuvantata in care Allah Subhana w Taala a inchis usile Iadului si a deschis usile Raiului si a pus diavolii in lanturi, in aceasta luna binecuvantata Allah salveaza in fiecare noapte un suflet de la focul Iadului in special in ultimele 10 nopti cand avem Laylatu-l Qadr -noaptea care este mai buna decat o mie de nopti.

Pentru cei care nu si-au indeplinit obligatiunile in aceasta luna data de Allah Taala..mai are timp sa se caiasca si sa-si indrepte greselile pentru ca Allah este Iertator, Indurator. Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, Ramadanul nu este gata...mai avem doua zile...unii musulmani din pacate cred ca dupa noaptea de 27 ramadan s-au incheiat actele de adorare.

Sa nu uitam cum il adora profetul Muhamamd (salla Allahu alaihi wa sallam) in aceste ultime zile statea departe de relatiile conjugale, facea rugaciuni si nu dormea decat putin.

Cum avem relatat de catre salafi-ca profetul Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) statea noaptea foarte mult in special in ultimele 10 nopti.

Sheik Al-Fawzan a mentionat ca gleznele mesagerului se umflau la fel si genunchi lui (salla Allahu alaihi wa sallam).

Un companion al profetului ne-a relatat: „M-am alaturat profetului (salla Allahu alaihi wa sallam) atunci cand se ruga si am crezut ca voi putea rezista, el (salla Allahu alaihi wa sallam) a reciatat surah Al-Baqara in primul rakah, apoi Imran, apoi Nisa, apoi a coborat in ruku' si a stat atata timp cat a stat in picioare pentru recitarea din Quran apoi a coborat in sujud (in prosternare) si prosternarea a fost lunga cat recitarea din Sfantul Quran. Aceasta a fost aibadah (actele de adorare) a profetului Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) in ultimele 10 zile ale ramadanului.

Si companionul ne-a relatat, mi-a venit in minte la un moment dat sa parasesc rugaciunea.. subanAllah ----nici unul dintre noi nu putea tine pasul cu el (salla Allahu alaihi wa sallam).

Dar asta nu indeparteaza ideea ca trebuie sa incercam sa fim ca si el (salla Allahu alaihi wa sallam), pentru ca intr-adevar el (salla Allahu alaihi wa sallam) este cel mai bun exemplu, dar niciodata, nici o fiinta umana indiferent de cat de evlavioasa si credincioasa ar fi, nu va putea face actele de adorare in totalitate asa cum le facea profetul Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam), dar noi suntem obligati sa-l urmam pe atat cat putem.

Sheik Ibn Uthaimen a spus ca este recomandat pentru noi in aceste ultime nopti sa facem cat mai multe fapte bune care sa ne ridice imanul (nivelul de credinta)

La finalul acestei luni binecuvantate avem 2 grupuri:

1. Cei care au de castigat si faptele lor au fost acceptate. Dar cum isi dau seama ca au fost iertati sau nu?

Ei continua si dupa ramadan sa faca acte de adorare, ei nu revin asupra pacatelor pe care le faceau inainte de a intra in Ramadan.

2. Si al doilea grup sunt cei care sunt in pierdere, care imediat dupa ramadan revin la pacatele pe care le faceau si inainte...

Apoi dupa aid avem cele 6 zile din sahawal in care putem posti continu sau separat si sa ne grabim la post..asta arata ca nu suntem plictisiti de el
si sa continuam rugaicunile de noapte si dupa ramadan si sa nu uitam ca Allah Subhana w Taala coboara in fiecare noapte in a 3-a parte a acesteia si intreaba daca exista vreun rob care isi cere iertare Lui pentru a-i indeplini ruga!

Lauda lui Allah, Stapanul lumilor fie ca binecuvintarile si pacea sa fie asupra Profetului nostru Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) si asupra intregii sale familii si a companionilor, amin

Aid-ul fitr

Aid-ul fitr deserori se prescurteaza ca Aid simplu, este sarbatoarea musulmanilor care marcheaza sfarsitul ramadanului, luna postului.
Aid in limba araba inseamna celebrare sau festivitate, in timp ce fitr inseaamna rupere a postului, de asemenea mai poate insemna natura de la cuvantul fitrat, dar in contextul nostru simbolizeaza ruperea perioadei de post.
In aceasta zi este tipic pentru familile musulmane sa se trezeasca devreme iar dupa rugaciunea al fajr este recomandat sa manance intr-o cantitate foarte mica ca simbol al sfarsitului ramadanului.

In aceasta zi este interzis ca cineva sa posteasca. Apoi se alatura adunarii si se efectueaza o rugaciune speciala. Rugaciunea in general este scurta urmata apoi de o ceremonie (kutba). Credinciosii se felicita si se imbratiseaza unii pe alti iar totul este sub o atmosfera de iubire, pace, prietenie, fratie si unitatte.

Dupa ceremonie credinciosi se viziteaza la casele lor, isi viziteaza rudele, prietenii si multumesc lui Allah pentru toate binecuvantarile.

Pentru musumani Aid-ul fitr este o ocazie speciala cu o importanta seminificatie religioasa, este ziua iertari. Musulmani nu sarbatoresc numai sfarsitul postului, ci ii si multumesc lui Allah pentru ajutorul dat in auto-controlul lor.

Primul Aid a fost sarbatorit in anul 624 de profetul Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) impreuna cu comapnioni si rudele sale dupa castigarea batalilei de la Badr.

Ziua de Aid depinde de luna, acest reper se poate lua numai dupa apus. Cei mai multi dintre musulmani verifica acest lucru la moscheile din oras sau de la comunitatea musulmana.


Capitolul 1- Aid

Este o zi in care musulmani se aduna. Cuvantul Aid deriva de la aada-ya'oodu ceea ce inseamna a se reaintoarce. De asemenea se mai spune ca cuvantul ar deriva din aadah care inseamna-traditie.


Capitolul 2 - Mila lui Allah in aceste 2 Aiduri:


Anas (Allah Sa fie multumit de el) a spus: Profetul Mohamamd (salla Allahu alaihi wa sallam) a venit in Medina cand oameni din Medina aveau 2 zile pentru jocuri si distractie. Si profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) a spus: Am venit la voi iar voi aveti aceste 2 zile pentru amuzament. Intr-adevar Allah le-a ales pentru voi prin ceea ce este mai bun: Aid Adha (ziua de sacrificiu) si Aid Fitr (rupere a postului). (Sahih. relatat de Ahmad Aboo Daawood an Nasaa'ee and al-Baghawee )

Sheik Ahmad Abdur –Rahman al banaa a spus: este asa pentru ca aceste 2 zile sunt din legislatia lui Allah Preainaltul, alegerea Lui pentru creatile Sale pentru ca ei au urmat indeplinirea a celor doi stalpi ai islamului: hajul si postul. In ele Allah iarta pelerinii si pe cei care au tinut post raspandind mila Sa peste cei care i-au fost ascultatori.
Musulmani trebuie sa se diferentieze de necredinciosi in festivalurile lor:

Cuvintele profetului Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam)
“fiecare comunitate are un festival” ne indica ca acetse doua sarbatori Aid fitr si Aid Adha sunt ale musulmanilor in exclusivitate si nu este permis sa-i imitam pe necredinciosi sau pe politeisti in orice este caracteristic sarbatorilor lor fie ca este vorba de mancare, haine sau acte de adorare. Copii musulmani nu trebuie sa sarbatoareasca festivalurile lor sau sa puna decoratii. Toate festivalurile lor sunt inventii si sunt haram cum ar fi si Ziua Independentei, Zile onismastice, Ziua mamei, valentine's day ziua profetului Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) etc.

Musulmani au doar doua festivaluri Aid fitr si Aid adha ..si ca si dovada avem relatarea lui Anaas (Allah sa fie multumit de el) mentionata mai devreme: Anas (Allah Sa fie multumit de el) a spus: Profetul Mohamamd (salla Allahu alaihi wa sallam) a venit in Medina cand oameni din Medina aveau 2 zile pentru jocuri si distractie. Si profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) a spus: Am venit la voi iar voi aveti aceste 2 zile pentru amuzament. Intr-adevar Allah le-a ales pentru voi prin ceea ce este mai bun: Aid adha (Sacrificiu) si ziua de Fitr (rupere a postului). Sunan Abu Dawood sahih


Capitolul 3: Ingaduirea de a asculta Dafful batut de fetele tinere

Odata profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) era cu Aisha si Abu Bakr la un moment dat au vazut 2 fete tinere cantand. Dupa ce s-au indepartat de ele Abu Bakr a spus: Muzica lui Sheitan in prezenta mesagerului? Profetul a zis: Lasa-le, fiecare are o sarbatoare si asta este sarbatoarea lor
(al-Bukhaari)

Imaam al-Baghawee a spus in Sharh-us-Sunnah (4/322): Data respectiva era cunoscuta ca sarbatoare a arabilor, s-a inamplat sa fie o mare batalie intre aws si khazraj acest razboi a fost cu 120 de ani inainte de islam. Deci acel poem recitat de fete descrierea acelei batalii.

Capitolul 4: Frumusetea AiduluiIbn Umar (Allah sa fie multumit de el) a spus: Umar (Alah sa fie mulumit de el) a adus o haina de matase care era cumparata din piata.A venit la mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) si a spus: ia aceasta haina ca si infrumusetare de aid sa primesti delegatile cu ea. Mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) i-a raspuns: Adevarat acesta este o infrumusetare a careia nu i se va arata lumea de apoi. Omar a mai ramas putin si apoi a plecat. Mesagerul lui Allah in aceasi zi i-a trimis o haina de matase la fel de frumoasa. Omar a fost foarte uimit de gestul profetului (salla Allahu alaihi wa sallam) si imediat a mers la el..de indata ce a ajuns i-a spus: O mesagerule, tu ai spus ca aceste haine sunt pentru cei care nu vor vedea lumea de apoi si acum imi trimiti mie una la fel de frumoasa?
Iar profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) i-a raspuns: Vinde-o femeilor si implineste-ti nevoile din profitul ei
.
Relatat de al-Bukhaaree. Muslim (2068), Aboo Daawood (1076). an-Nasaa'ee (3/181) and (8/196-197) and Ahmad (2/20.39,49).


De asemenea este spus: Ca rationamentul acestei ideii este ca profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) a permis lui Omar pe baza principiului de infrumusetare pentru ziua de vineri, iar restrictia lui pentru a purta acel veesmant a fost din cauza ca era de matase. Fath-ul-Baaree (2/439).

Ibn Qudaamah a spus in al -Maughne (2/228). Acesta arata ca infrumusetarea in aceste circumstante era cunoscuta de catre ei. Maalik a spus: Am auzit pe cei daruiti cu cunoastere recomandand oamenilor sa foloseasca parfum si sa se infrumuseteze de Aid.

Ibn al-Qayyim a spus: Profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) purta cele mai frumoase haine la aceste doua sarbatori si vinerea. Cu o ocazie el a purtat o burdah verde si alta data una rosie.

Cand s-a spus ca este recomandat sa purtam cele mai frumoase haine in aaid si vinerea, s-a facut referire doar la barbati. Deci femeile trebuie sa poarte haine decente haine normale in asa fel incat sa nu iasa in evidenta, sa fie modesta..sa nu aiba tot aurul pe ea inele, bratari etc si este haram pentru ele sa iasa parfumate si machiate doar daca fata este acoperita. Este permis si este recomandat ca si ea sa se infrumuseteze dar toate acestea sa fie ascunse atunci cand iasa din casa.

Capitolul 5: Locul de rugaciune

Abu Sa'ed al-Khudree (Allah sa-l aiba in mila sa) a spus: Mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) in ziua de Aid ul fitr si Aid Adha obisnuia sa mearga la locul de rugaciune si pimul lucru cu care incepea era o rugaciune. Relatat al-Bukhaari (957), Muslim (889) and an-Nasaa'ee (3/187Daca avem posibilitatea trebuie sa ne rugam in aer liber adica in Musalla asa cum profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) facea (avem relatat de Imam malik- ibn annas ca sunnah de Aid este sa ne rugam afara din moschee)
Aceasta este recomandat chiar daca avem relatarea profetului Muhamamd (salla Allahu alaihi wa sallam): Rugaciunea in moscheea mea este de 1000 de ori mai buna decat in oricare alta mosqee exceptie facand Masjid al Haram. Relatat al-Bukhaaree (957), Muslim (889) and an-Nasaa'ee (3/187)

El (salla Allahu alaihi wa sallam) totusi s-a rugat afara in ziua de aid..intr-un loc care era alocat pentru aceasta

Sheik Al -Albane rahimahullah a spus despre importanta rugaciunii in afara moscheii.

Capitolul 6: Reinatoarcerea de la locul de rugaciune

Jabir bin Abdullah (Allah sa-l aiba in mila Sa) a spus: Cand a fost ziua Aidului profetul Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) obisnuia sa schimbe calea de intoarcere de la locul de rugaciune.

Imam Ibn Qayyim al -Jawzeeyah a spus: Profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) in ziua de aid obisnuia sa schimbe drumul, mergea pe un drum la locul de rugaciune si se intorcea pe altul. Spunea el ca trebuie sa salute si pe oameni de pe celalat drum. Sau poate cineva are nevoie de ajutor si el sa il ofere. Sau sa faca cunoscute ritualurile islamice.

Takbir in Aid

Allah spune in Sfantul Quran:

Aceste zile sunt luna Ramadan, in care a fost trimis Quranul drept calauza pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept, Indreptar. Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna, sa o tina ca post iar cel care este bolnav ori in calatorie sa posteasca un numar egal de zile. Allah va voieste usurarea nu va voieste impovararea si sa impliniti acest numar si sa-l Preamariti pe Allah pentru ca va calauzeste pe calea cea buna,poate ca veti fi multumitori.
[Traducerea sensurilor din Coran: 2, 185]

Desigur este confirmat de catre profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) ca obisnuia in ziua de Aid fitr sa spuna takbir pana ajungea la locul de rugaciune si pana incepea rugaciunea. Deci cand incepea rugaciunea se oprea din takbir.(35)

Al-albani a spus: acest hadith contine o evidenta referitor la felul cum musulmani interpreteaza spunand takbir cu glas in drum spre locul de rugaciune, chiar foarte multi musulmani au devenit neglijenti la suna profetului.

Deci a spune takbir cu voce nu inseamna ca este permis sa se spuna in grup in cor ..pe drum cum o fac unii oameni. De altfel ca si celelelte rugi cu voce tare nu sunt permise. Deci fiti precauti si lasati la o parte valul de pe ochi pentru ca cea mai buna calauzire este sa urmam suna profetului (salla Allahu alaihi wa sallam)

Shaikh-ul-Islaam Ibn Taymiyah a fost intrebat in legatura cu timpul in care se face takbir in Aid. El a raspuns: Toata lauda se cuvine lui Allah. Takbirul incepe din ultima zi de ramadan de cu seara pana la rugaciunea de Aid. Este permis pentru oricine sa spuna takbir cu voce cand se indreapta spre locul de rugaciune si acesta opinie este a celor 4 imami.

Omar (Allah sa fie multumit de el) obisnuia sa faca takbir in cortul sau din Mina astfel incat oamenii sa-l poata auzi si sa faca si ei takbir si oamenii din piete sa faca takbir si astfel toata Mina rasuna cu takbir.

Cand Ibn Umar (Allah sa fie multumit de el) isi parasea casa in dimineata de Aid fitr si Adhaa el spunea takbir pana cand ajungea la locul de rugaciune si apoi facea takbir pana cand imamul venea.

Manierele de a face takbor nu avem ca si relatari a profetului (salalahu alahi w salam) dar avem relatari ale companionilor (Allah sa fie multumit de ei toti) si cea mai corecta este:
Ibn Mas'ood obisnuia sa spuna: Allahu Akbar, Allahu Akbar, la ilaha illa lah wa Alahu akbar wa lillahil hamd.
Ibn Abbas (Allah sa fie multumit de el) spunea la fel.

Femeile si ele trebuie sa faca takbir, dar fara voce ridicata din cauza regulii generale pentru femeii.

Sunt multe situatii cand musulmani se opun acestui fel de dikr care a fost stabilit de companioni, inovand alte feluri care nu au nici o baza. Astfel Haafid ibn Hajr (Allah sa fie multumit de el) a spus in Fath ul Baare(2/536) intr-adevar adaugirile au fost inventate pentru aceasta zi fara nici o baza.

Capitolul 8: Mancarea de Aid

Anas relateaza ca: Mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) nu iesea afara in dimineata de Aid fitr pana nu manca cateva curmale.

Buraidah a spus: Profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) nu isi parasea casa pana nu manca, iar de Aidul Adha nu manca pana nu se intorcea de la musallah (loc de rugaciune) pentru a manca din animalul sacrificat.

Celebrul invatat Ibn al-Qayyim a spus despre Aid Adha ca profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) nu manca pana nu se intorcea de la locul de rugaciune si manca din ceea ce a sacrificat. Relatat de at-Tirmidhee

Este haram sa postim in ziua de Aid deoarece avem relatarea lui Abu Saa'd al Khudri (Allah sa fie multumit de el) care a spus ca mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) ne-a interzis sa postim in Aid fitr si Aid Adha (Relatat de Muslim)

Capitolul noua: Baia inainte de rugaciunea de Aid

Naaf’i relateaza ca ABDULLAH Bin Umar obisnuia sa faca o baie inainte de a merge la locul de rugaciune.

Imam Saaed ibn -ul Musayyib a spus: Traditia actiunilor de Aid Fitr sunt trei:
1. sa mergem la locul de rugaciune
2. sa mancam inainte de a ne parasi casele
3. baia

Imam Ibn Qudamah a spus: Este recomandat sa ne spalam printr-o baie de Aid. Ibn Umar obisnuia sa faca acest lucru de Aid fitr. Acelasi lucru il avem relatat de la Ali (Allah sa fie multumit de el) si aceasta este opinia mai multor invatati..

Se face vreo rugaciune inainte sau dupa rugaciunea de Eid?

Ibn 'Abbaas relateaza: "Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) se ruga doua rak'at in ziua de Fitr si nu mai facea vreo rugaciune inainte sau dupa acestea..."

Ibn al-Qayyim a spus: "Nici el (este vorba despre Profet, salla Allahu alaihi wa sallam) nici companionii sai nu obisnuiau sa se roage inainte sau dupa rugaciunea de 'Eid atunci cand ajungeau la musallah (locul de rugaciune)

Haafidh Ibn Hajr a spus: "In concluzie, nu s-a statornicit faptul ca rugaciunea de 'Aid sa fie precedata sau urmata de vreo rugaciune Sunnah; aceasta opinie care se opune cu parerea celor care trag o astfel de concluzie prin analogie cu rugaciunea de vineri".

Regulile islamice referitoare la rugaciunea de Aid

Shaikh-ul-Islaam Ibn Taymiyah a spus: "... si in consecinta am considerat ca parerea majoritara este cea conform careia rugaciunea de Aid este obligatorie pentru toti, potrivit parerii emise de Abu Hanifah precum si alti invatati. Aceasta este si pozitia scolii Shaafi' precum si una dintre cele doua opinii exprimate de Ahmad. Concluzia celor care sustin ca „nu e obligatorie” este foarte departe de adevar. Pentru ca, intr-adevar, rugaciunea de Aid reprezinta unul dintre simbolurile Islamului. Numarul celor care se aduna pentru a sarbatori Aid –ul este mai mare decat al celor care se intrunesc in ziua de Jum'ah, iar pronuntarea takbir-ului a fost permisa in cadrul Aid-ului. Opinia celor care spun ca nu e obligatorie pentru toti (considerind-o Fard-ul-Kifayah) nu prezinta valabilitate.. "

Renumitul invatat ash-Shawkani a spus : "Sa stiti acest lucru! Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) a practicat in mod continuu efectuarea acestei rugaciuni, cu ocazia fiecarui Aid. El (salla Allahu alaihi wa sallam) nu a abandonat-o niciodata, in vreuna dintre sarbatorile de Aid. (…)” Deci se poate afirma ca rugaciunea de Aid este obligatorie pentru toti.

Tot ash-Shawkai a spus: "Si printre dovezile care sustin obligativitatea de a face rugaciunea de Aid se numara si faptul ca in situatia in care rugaciunea de vineri si cea de Aid coincid, atunci rugaciunea de Aid va avea prioritate (in sensul ca anuleaza obligativitatea rugaciunii de vineri).
De asemenea, s-a stabilit faptul ca Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) facea rugaciunea de Aid in cadrul unei congregatii, din momentul in care aceasta a fost legiferata, si acest lucru s-a intimplat constant pe intreg parcursul vietii sale. In concluzie, aceasta e o rugaciune obligatorie, nu este Sunnah.

Intervalul de timp in care se poate face rugaciunea de Aid

'Abdullaah bin Busr, companion al Profetului (salla Allahu alaihi wa sallam) mergea impreuna cu alti credinciosi spre musallah, in zilele de Aid-ul-Fitr sau 'Adhaa si obiecta la intarzierea imamului in drumul spre moschee, spunand: "Intr-adevar pina la acel moment noi terminasem deja rugaciunea si acela era momentul Tasbih-ului."

Acest hadith (relatat de al-Bukhari, Abu Daawood, Ibn Maajah, al-Haakim, al-Baihaqee, iar lantul narativ este sahuh) e cel mai autentic dintre toate hadith-urile cu aceasta tema. Alte ahadith relatate sunt slabe, daca ar fi sa ne referim la lantul narativ.

Fara Addhan si Iqaamah la rugaciunea de Aid

Astfel, Jaabir ibn Samurah (Allah sa fie multumit de el) a spus: "Am facut rugaciunea de Aid cu Trimisul lui Allah de multe ori, fara Adhaan sau Iqaamah."

Ibn 'Abbaas si Jaabir (Allaah sa fie multmit de ei) au spus: "Nu s-a auzit Adhaan-ul in ziua de Fitr, nici in cea de 'Adhaa."

Ibn al-Qayyim a spus: "... si atunci cand (salla Allahu alaihi wa sallam)  ajungea la locul de rugaciun incepea rugaciunea fara Adhaan, fara Iqaamah, precum si fara sa pronunte cuvintele 'rugaciune colectiva'. Sunnah dicteaza sa nu facem nici unul dintre aceste lucruri."

Imaam as-San'ani spunea, explicand afirmatiile invatatilor cu privire la acest subiect: "Nu sunt permise Adhaan-ul si Iqaamah-ul in cadrul rugaciunilor de 'Eid. Daca se procedeaza contrar, acest lucru va reprezenta o inovatie (la Aid)."

Descrierea rugaciunii de Aid

Rugaciunea de Aid este constituita din doua rak'at, iar acest aspect este dedus din relatarea lui 'Umar (Allaah sa fie multumit de el) care a spus: "Rugaciunea celui care calatoreste are doua rak'at, rugaciunea de 'Adhaa are doua rak'at si rugaciunea de Fitr are doua rak'at. Sunt complete, nu scurtate, si acest lucru este preluat din cuvintele Profetului (salla Allahu alaihi wa sallam).”

Prima unitate de rugaciune incepe, ca si la celelalte rugaciuni, cu Takbirat-ul-Ihraam, apoi se fac 7 takbir in prima rakah, iar la cea de-a doua rak'ah – se fac cinci takbir-uri, fara a-l numara si pe cel din momentul ridicarii. '
Aishah (Allaah sa fie multumit de ea) a spus: "Mesagerul lui Allaah (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa faca takbir la rugaciunile de Fitr si 'Adhaa – la prima rak'ah sapte takbir-uri iar la cea de-a doua cinci takbir-uri, in afara de cele doua takbir-uri de la ruku".

Nu exista vreo relatare autentica potrivit careia Profetul (Salla Allahu aleihi wa salam) obisnuia sa isi ridice mainile atunci cind facea takbir-urile de Aid, iar cea mai buna cale de urmat este cea lasata de Profetul Muhammad (Salla Allahu aleihi wa salam).

De asemenea, nu exista nici o ruga specifica ce ar trebui rostita intre takbir-urile de Aid. Ibn al-Qayyim (Mila lui Allah asupra lui) a spus: "El (Profetul Mohammad (salla Allahu alaihi wa sallam) obisnuia sa se opreasca putin intre fiecare doua takbir-uri; insa nu exista nici o dovada cu privire la existenta vreunei suplicatii specifice.

Atunci cind Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) termina de pronuntat Takbir-urile, incepea sa recite Al-Faatiha, iar apoi din sura Qaaf in unul dintre cele doua rak'at precum si in celalalt rak'at Aqtamarat al-saa'ah Surah al Qamar surah 54 din Sfantul Quran.
Umar Allah sa fie multumit de el l-a intrebat pe Abu Waaqid al -Laithi” Ce obisnuia sa recite in aid fitr si aid adha? El a spus: El (salla Allahu alaihi wa sallam) recita Qaaf si al-Qamar (relatat de Muslim)

Cele mai multe relatari ne arata ca el (salla Allahu alaihi wa sallam) recita surat Al-A'laa si surat Al-Ghahshiah

AL-Nu'mman ibn Bashr a spus: Mesagerul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) obisnuia sa recite in cele doua aiduri si la Rugaciunea de vineri-surah al -A'laa si al-Ghashiah. (relatat de Muslim 878)

Restul rugaciunii de Aid se va practica conform modalitatii rugaciunilor obisnuite – nu exista nici un element care sa il diferentieze de acestea.

Cel care nu reuseste sa faca rugaciunea de 'Aid in congregatie va trebui sa faca o rugaciune de doua rak'at. Imaam al-Bukhari (Mila lui Allah sa fie asupra lui), a spus: "Daca cineva nu reuseste sa faca rugaciunea de Aid va trebui sa se roage doua rak'ahs". Aceasta este opinia celor de la scoala Shaafi', care sustin ca daca un om nu face rugaciunea de Aid la moschee impreuna cu imamul, ar trebui sa se roage doua rak'ahs, astfel incit sa primeasca, fie si partial, meritele rugaciunii Aid, cu toate ca le va pierde pe cele oferite de efectuarea rugaciunii in cadrul unei congregatii.

Iar in ceea ce priveste opinia scolii Hanafi, ei considera ca nu exista posibilitatea de a recupera rugaciunea de Aid.

Takbir-ul este sunnah. Nu exista nici o diferenta de opinie in ceea ce priveste faptul ca rugaciunea nu se anuleza din cauza uitarii intentionate sau neintentionate a takbir-ului. Oricum, cei care abandoneaza takbir-ul se opun Sunnei Profetului (salla Allahu alaihi wa sallam)

Este Sunnah sa se tina Khudba de Aid dupa ce se face rugaciunea. Al-Bukhari a intitulat unul din capitolele cartii sale, Sahih, astfel: "Khudba dupa rugaciunea Aid''

Ibn 'Abbaas a spus: "Eram de Aid alaturi de Trimisul lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) Abu Bakr, 'Umar si 'Uthmaan (Allah sa fie multumit de ei) si cu totii obisnuiau sa se roage inainte de Kudba”.

Abu Sa'ud al-Khudru (Allaah sa fie multumit de el) a spus: "Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) obisnuiau sa mearga spre musallah in zilele de Aidul-Fitr si 'Adhaa si primul lucru cu care incepea era rugaciunea. Dupa rugaciune el se aseza in fata oamenilor si ii sfatuia ..."

Kudba de Aid este la fel ca si celelalte predici – fiind deschise prin laudarea si preamarirea lui Allaah Subhanu Wa Ta’ala.
A asista la Khudba de Aid nu este obligatoriu, spre deosebire de participarea la rugaciunea Aid, care e obligatorie.

Abd Allah ibn Al-Saa'ib a spus: Am facut rugaciunea de Aid cu profetul iar dupa ce am terminat-o el (salla Allahu alaihi wa sallam) a spus: Vom incepe Kutbah cine doreste sa ramana poate sa o faca si cine doreste sa plece poate sa plece. (Irwaa' al-Ghaleel)

Rugaciunea nu trebuie intarziata prea mult

Abd Allah ibn Bashr Allah sa ffie multumit de el a iesit afara in ziua de Aid fitr si adha si a obiectat imamului care venea tarziu spunand: Pe timpul profetului (salla Allahu alaihi wa sallam) deja rugaciunea era gata. (al-Bukhari)

Cum se procedeaza in situatia in care sarbatoarea de 'Eid si Jum'ah coincid?

Abu Dawud (1070) an-Nasaa'i (3/194) Ibn Majah (1310) Ibn Khuzaimah (1474) ad-Daarimee (1620) Ahmad (4/372) transmis de la Iyaas ibn AbiRamlah as-Shaami care a spus: "Am fost martor cand Mu'aaweeyah ibn Abi a fost intrebat: „Ai fost de fata alaturi de Profet (salla Allahu alaihi wa sallam)  =cand una din cele doua sarbatori de Aid a coincis cu vinerea?” – „Da, a raspuns el.” – „Si cum s-a procedat?” El a raspuns: „Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) a facut rugaciunea de Aid si apoi le-a dat permisiunea de a nu face rugaciunea de Jum'ah, si a spus: 'Cei dintre voi care doresc sa se roage, sa se roage".
Daca Jumu’ah si Aid sunt in aceeasi zi, rugaciunea de Aid ar trebui sa fie cea care va avea loc.

Daca rugaciunea se face in moschee si nu afara, este bine ca credinciosi sa ofere tahiat al-Masjed (salutarea pentru moschee cele doua rakat) inainte de a sta jos, deoarece avem ca si regula generala .

Salutarile si felicitarile prilejuite de Aid

Imam Ahmad a spus: „Nu preiau initiativa de a saluta pe cineva, insa daca cineva ma saluta ii raspund, si asta deoarece este obligatoriu sa raspunzi la un salut. Cat despre initierea salutului (de Aid) aceasta nu este din Sunnah ceruta, si nici din cea care a fost interzisa.

Companionii Mesagerului lui Allah (salla Allahu alaihi wa sallam) obisnuiau ca atunci cind se intalneau in ziua de Aid sa isi spuna unul altuia:

"
Taqabbala Allaaha minnaa wa minkum"


Ibn Qudaamah a mentionat in al-Mughnee (2/259) ca Muhammed ibn Ziyaad a spus: "Eram impreuna cu Abee Umaamah al-Baahilee si alti companioni ai Profetului (Salla Allahu alaihi wa salam) iar atunci cand se intorceau de la Aid isi spuneau unul celuilalt: 


"Taqabbala Allaaha minnaa wa minkum"
(Fie ca Allaah sa acepte de la noi si de la voi)

Ahmad este de parere ca lantul narativ al hadith-ului relatat de Abu Umaamah este bun.

Oamenii ar trebui sa se salute unul pe altul, insa trebuie evitat ca acest lucru sa aiba ca rezultat actiuni haram, cum ar fi ca barbatii sa intre in diferite case si sa dea miinile cu femeile.

Lista actelor condamnabile ce trebuie evitate la sarbatoarea de 'Eid

In mod regretabil, in momentul sarbatorii Aid multi uita sau neglijeaza indatoririle lor de musulmani, precum si reglementarile islamice cu privire la acest eveniment. Astfel intalnim situatii in care oamenii pacatuiesc prin savirsirea unor actiuni care nu sunt permise, insa ei au credinta gresita ca fac fapte bune.

Printre actele condamnabile se numara:

1. Actiunea de a se infrumuseta a barbatului care isi rade barba. Este practicat de multi musulmani, desi acest lucru este haram. Aceasta regula este reglementata printr-o serie de hadith-uri autentice, care contin obligatia ca barbatii sa poarte barba. Aceasta "porunca” este dictata cu scopul de a evita imitarea idolatrilor. De asemenea, a purta barba este o derivatie a Fitrei, si nu este permisa modificarea Fitrei.

2. Nu este permis ca barbatii sa dea mina cu femei pentru care ei nu sunt mahram. Aceasta actiune este interzisa deoarece Profetul (Salla Allahu alaihi wa salam) a spus: "A infige un tub de metal in capul unui barbat este mai benefic pentru el decat sa atinga o femeie careia nu ii este mahram”. Aceasta regula se regaseste si in textul celor patru madhhabs.

3. Este interzisa imitarea stilului vestimentar al necredinciosilor si occidentalilor, precum si actiunea de a asculta muzica. Intr-adevar, Profetul (salla Allahu alaihi wa salam) a spus: "Oricine practica imitarea unui popor face parte dintre ei (cei pe care ii imita)".

4. Cautarea de catre barbati a prezentei femeilor care nu le sunt mahram.

5. Afisarea ostentativa a frumusetii de catre femei (Tabarruj), care se plimba demonstrativ prin piete sau alte locuri publice. Acest lucru este strict interzis de legile lui Allah Subhan Wa Ta’ala.

6. Este interzis ca ziua de Aid sa fie particularizata pentru a vizita morminte. De asemenea, nu e permis sa se distribuie dulciuri sau alte produse alimentare stand linga un mormant, precum si a sta asezat pe mormant sau interactiunea dintre femei si barbati intr-un astfel de loc. Este interzisa si deplingerea celui decedat.

7. Sunt interzise actele extravagante.

8. Un alt act condamnabil este reprezentat de abandonarea rugaciunii de la moschee, atunci cind nu exista un motiv valid din punct de vedere islamic. De asemenea este interzis ca oamenii sa nu se roage deloc si sa practice numai rugaciunea de Aid, in ziua de sarbatoare.

9. Este interzis ca musulmanii sa se indrepte spre cimitire dupa Fajr, abandonind rugaciunea de Aid, pentru a urma inovatia care instituie ziua sarbatorii Aid ca fiind un moment special pentru vizitarea mormintelor. De asemenea, nu este permisa asezarea de frunze de palmier sau alte ramuri de arbori peste morminte, pentru ca nici una din aceste actiuni nu are vreo baza in Sunnah.

10. Este interzisa afisarea bucuriei si a fericirii, manifestata prin consumarea de mancaruri scumpe in fata celor nevoiasi, pentru ca ar insemna ca nu exista compasiune pentru cei saraci si aflati la nevoie. Trimisul lui Allah (Salla Allahu aleihi wa salam) a spus: "Nici unul dintre voi nu crede cu adevarat pina cand nu ajunge sa ii doreasca fratelui sau ceea ce isi doreste pentru el".

11. Sunt strict interzise inovatiile promovate de cei care pretind ca sunt invatati care cauta apropierea de Allah Subhan Wa Ta’ala. In pofida scopului nobil, aceste inovatii nu au nici o baza. De exemplu, multi incerca sa se apropie de Allah Subhan Wa Ta’ala ramanand treji si practicand acte de adorare pe parcursul noptii de Aid. Si nu se opresc aici, pentru ca ii atribuie Profetului (salla Allahu aleihi wa salam) urmatoarele cuvinte: "Celui care sta treaz si petrece in adorare nopatea de Aid, inima sa nu va muri, in ziua in care inimile mor”.Trimiteți un comentariu

 
Top